Hundeløp i nasjonalt villreinområde?


Styret i Femundløpet ønsker at målgangen for det lengste løpet (F600) fra neste år skal skje på Lillehammer. Dette har skapt reaksjoner. Illustrasjonsfoto (stort) Arne Nyaas. Foto innfelt: Femundløpet

Styret i Femundløpet ønsker at målgangen for det lengste løpet (F600) fra neste år skal skje på Lillehammer. Dette har skapt reaksjoner. Illustrasjonsfoto (stort) Arne Nyaas. Foto innfelt: Femundløpet

Femundløpet, som i år arrangeres for 26. gang med start og målgang på Røros i Sør-Trøndelag, ønsker endringer i løpsopplegget for langløpklassen (F600). Fra neste år skal målgangen skje på Lillehammer. Dette har styret i Femundløpet bestemt. Reaksjonene er sterke.

Hans Bondal, leder i Villreinutvalget i Rondane Sør er sterkt kritisk.

– Jeg hørte nyheten på lokalsendinga. Styret i Femundløpet har ikke tatt kontakt verken med villreinutvalget eller med fjellstyret i Sollia, hvor jeg også sitter. Skal målgangen skje på Lillehammer, må hundespannene nødvendigvis passere gjennom området vårt, ett eller annet sted. I Rondane Sør beiter det mellom 2000 og 3000 villrein. Skal løypa gå her vil aktiviteten nødvendigvis bli stor, ikke minst med preparering av løypetraséen. Denne saken er så fersk at jeg ikke har rukket å diskutere med de øvrige i villreinutvalget. Styret i Femundløpet burde ha tatt kontakt med oss først, understreker Bondal som minner om at Rondane er et nasjonalt villreinområde hvor det skal tas spesielt hensyn til villrein.

-Vi kommer til å følge godt med, lover lederen i villreinutvalget.

Bakgrunnen for endringen i løpsopplegget for langløpklassen i Femundløpet, er ifølge styreleder Thomas Breen, “et ønske om større oppmerksomhet rundt arrangementet”.

– Vi ønsker å posisjonere oss for direkte TV-sendinger, og det er enklere med målgang på Lillehammer. Vi får også tilgang til et litt større sponsormarked, og kan høyne profesjonaliteten på det vi holder på med, uttaler Breen til NRK Trøndelag.

Langløpklassen (F600) i årets Femundløp har 41 hundespann. Totalt har årets løp 142 spann (F600, F400 og Junior).

 

Les mer:

NRK Hedmark og Oppland

Arbeidets Rett

Femundløpet

 

 

villrein.no – Arne Nyaas