Vi er nå inne i en periode der kulden virkelig har fått fotfeste i stort sett hele landet. Vinteren er en tøff tid for mange dyr. For mange betyr kulden at energiforbruket går opp, rett og slett for “å holde varmen”.
Villreinen er ekstremt godt tilpasset et liv i høyfjellet. En av tilpasningene som den nå får bruk for er den svært tette pelsen. Reinen har ca. 700 dekkhår/cm2, noe som er tre ganger så mange som andre hjortedyr. I tillegg har de ca. 2000 bunnullhår/cm2. Hvert enkelt dekkhår er tykkest på midten, og smalner av mot både rot og spiss. Hårene er luftfylte, og gjør at reinen greier temperaturer helt ned i -40⁰ Celsius uten å måtte øke stoffskiftet. Finner du liggeplasser etter rein, vil de aldri være “utsmeltet”, slik endel andre dyr etterlater seg.
En annen spesiell tilpasningen sitter i nesa. Den har en helt spesiell oppbygging som minsker varme- og væsketap. En innvendig “krøllete” struktur gir en stor overflate. Ved innpust varmes luften opp før den går ned i lungene. Ved utpust trekkes varmen ut, slik at den beholdes i kroppen. Dessuten kondenseres fuktighet i de kaldere delene av nesa, noe som igjen brukes til å fukte ny innpust. Dette forklarer også hvorfor du ikke vil kunne se frostrøyk når reinsdyra puster i vinterkulda.
Vinter byr også på andre utfordringer, så som snø. Villreinen har klauver som er tilpasset slike forhold, og som endrer seg gjennom året. Om vinteren vokser de betydelig i størrelse og får skarpe kanter som gir godt feste på is og glatte steiner. Fotputene blir hardere, og hårene mellom klauvene vokser og danner hårtjafser. Dette bidrar til å øke bæreevnen, slik at dyrene bruker mindre energi ved forflytning, og i tillegg beskyttes fotputene mot forfrysning. Klauvenes størrelse er også tilpasset graving etter mat, og reinen kan under det rette forhold lett grave en meter eller så.
Så for de av dere som er bekymret for villreinens ve og vel i disse “kuldetider” – slapp av, de har det fint! De er imidlertid tilpasset et lavt aktivitetsnivå vinterstid, så unngå å forstyrre de.
villrein.no – Anders Mossing