Onsdag ble det gjennomført kalvetelling i Snøhetta Øst, Snøhetta Vest, Ottadalen Nord og Forollhogna. Tellinga ble ledet av Roy Andersen fra Norsk institutt for naturforskning (NINA). Loggen etter endt dag viste en distanse på drøye 1100 kilometer og 7 timers effektiv flytid (fly fra Røros Flyklubb med tre mellomlandinger på Oppdal). I forrige uke ble det gjennomført tilsvarende tellinger i Rondane Sør, Rondane Nord og Knutshø.
Med unntak av Forollhogna, hvor det måtte to forsøk til før fostringshopene var fotografert (forsøket i forrige uke ble avbrutt på grunn av dårlig vær), gikk årets kalvetellinger i nordområdet som planlagt. I Rondane, Snøhetta og Knutshø er flere simler utstyrt med radiosendere – og dette letter arbeidet betraktelig. Småflyet er utstyrt med peileutstyr og dermed er det forholdsvis enkelt å peile hopene. I Forollhogna og Ottadalen må det letes på “gammelmåten”. Dette betyr systematiske søk i områder hvor fostringshopene pleier å beite på denne tiden av året.
Undertegnede var med som observatør både i forrige uke og nå på onsdag. Småflyet beveger seg forholdsvis raskt og både piloten, den telleansvarlige og observatøren må være på utkikk hele tiden. Når en ny flokk er observert, legges småflyet i posisjon for fotografering; vinduet åpnes og bildene tas, mest mulig rett ovenfra – slik at kalver som skjuler seg mellom voksendyrene vises på bildene. Som observatør forsøker også jeg å ta bilder, men disse må tas gjennom plexiglasset i flyet (det er bare vinduet foran i flyet som kan åpnes). Bildekvaliteten blir sterkt redusert, men bildene er likevel gode nok til at de kan vises på villrein.no. Her er noen av inntrykkene fra flyturen som startet på Røros kl. 09.30 onsdag 2. juli og som endte der drøye åtte timer senere:
Tekst og foto: Arne Nyaas