"Villreinfjellet som verdiskaper"

Foto: Anders Mossing

"Villreinfjellet som verdiskaper"

Foto: Anders Mossing

“Villreinfjellet som verdiskaper” har som formål å stimulere til bred verdiskaping knyttet til de ti nasjonale villreinområdene, særlig innrettet mot ulike deler av reiselivet. Programmet skal bidra til en god gjennomføring av de regionale planene for nasjonale villreinområder, og til å utvikle og spre kunnskap om villreinen og villreinfjellet til ulike målgrupper.

En hovedmålsetting i programmet er at de nasjonale villreinområdene skal kunne fremme verdiskaping i en utvidet sammenheng, ikke bare i form av kroner og øre. Med bred verdiskaping menes her både miljømessig, sosial, kulturell og økonomisk verdiskaping som gjensidig er avhengig av hverandre. Den verdimessige økningen skjer ikke alltid i pengemessig forstand. For eksempel vil en miljømessig verdiskaping for villreinen kunne være at menneskeskapte barrierer slik som veier og stier reduseres eller fjernes slik at villreinen kan gjenoppta gamle trekkruter og få økte beitemuligheter.

Forutsetninger for tilskudd

Det var krav om at søknader til prosjekt måtte utformes innenfor rammer og retningslinjer som er gitt i programplanen med vedlegg (se bakgrunnsdokumenter). En søknad om et hovedprosjekt måtte ha tilknytning til et avgrenset geografisk område eller konsentrere seg om et tema som det skal arbeides med i flere geografiske områder. Muligheten til å søke og lokalisere prosjekter var avgrenset til de 61 kommunene i 11 fylker som er omfattet av de regionale planene, se eget vedlegg 2 til programplanen. Det ble lagt vekt på å få etablert hovedprosjekter som representerer en geografisk spredning og et mangfold av problemstillinger og muligheter knyttet til de ulike nasjonale villreinområdene. Det var også krav om at et hvert hovedprosjekt skulle omfatte flere delprosjekter og tiltak som til sammen skulle oppfylle hovedprosjektets målsettinger, og disse måtte beskrives i søknaden. Det er opp til hovedprosjektet å etablere og følge opp delprosjektene. Prosjekter som ikke dekker alle formene for bred verdiskaping – miljømessig, sosialt, kulturelt og økonomisk – ville falle utenom ordningen.

Prinsipper for finansiering

Inntil 50 % av utgiftene i hovedprosjektet kan dekkes av verdiskapingsprogrammets midler, den resterende del må dekkes av egeninnsats og egne eller andre eksterne midler. Noen mulige eksterne finansieringskilder er omtalt i vedlegg 1 sammen med krav til søkere og søknader.

Det ble utviklet et eget sett med søknadskriterier som søknadene om hovedprosjekter ble vurdert etter. Det ble lagt særlig vekt på at søknadene kunne utvikle et godt samspill med de regionale planene og handlingsprogrammene som er knyttet til disse.

Den økonomiske rammen for tilskuddsordningen er ca. 8 mill. kr. Det legges opp til å kunne gjennomføre prosjekter med 1 – 3 års varighet med forbehold om Stortingets godkjenning av framtidige budsjetter.

Søknad sendes Miljødirektoratet via deres elektroniske søknadssenter her. 

Norsk villreinsenters rolle i verdiskapingsprogrammet

Norsk villreinsenter kan bistå prosjekter i programmet med rådgivning. Vi kan også kvalitetssikre innhold og være samarbeidspartnere i prosjekter. Det som er viktig, uavhengig av hva slags bidrag som er aktuelt fra Norsk villreinsenter, er å ta kontakt med oss i god tid for avklaring. Vi vil gjerne bidra så mye vi kan i så mange prosjekter som mulig, men vi har begrenset kapasitet. Derfor er det viktig at søkere til programmet eller allerede eksisterende prosjekter i programmet ikke planlegger bidrag fra Norsk villreinsenter uten at det er klarert og avtalt med oss. 

Ta kontakt med oss

Verdiskapingsprosjekter

Her kan du laste ned presentasjoner om nåværende og tidligere prosjekter i verdiskapingsprogrammet:

Nettverk og formidling

På nettverkssamlingen for verdiskapingsprogrammet i 2023 anbefalte deltagerne at det etableres et hovedprosjekt der NVS er prosjektansvarlig, og at dette prosjektet arbeider med å lage en god arena for samhandling og kompetanseutvikling. Dernest et delprosjekt som utvikler informasjonsprodukter som utnytter og brukes av prosjekter som inngår i programmet. Prosjektet «Nettverk og formidling»kom ut av dette og består av to delprosjekt og til sammen fem ulike arbeidspakker.

Delprosjekt 1: Utvikling av nettverk og kommunikasjonsplan

Delprosjekt 2: Utvikling av formidlings‐ og kommunikasjonsprodukter

Se mer om dette på villrein.no/banken