Bli bedre kjent med vår nye naturveileder

Kamilla Rust fra Gol i Hallingdal er ny naturveileder på Norsk villreinsenter Sør på Skinnarbu. Kamilla er en kreativ og erfaren turleder med hjerte for høsting, friluftsliv og formidling. 

Foto: privat

Publisert: 2.3.2023 // Tekst: Karina Gjerde

Fra programmering til packraft

Kamilla har solid erfaring gjennom å jobbe som guide i tillegg til utdanning innen friluftsliv, naturguiding, naturoppsyn og praktisk-pedagogikk utdanning (PPU). Kamilla var også prosjektleder for Unge naturtalenter i Kongsberg og Omegns Turistforening.  

– Der jobbet jeg med et annerledes fritidstilbud til ungdommer. Deltakerne ble gjennom et år utdannet til turleder og fikk kursing i blant annet kajakk, kano, skred og klatring.

I tillegg har Kamilla jobbet mye freelance som guide. Hverdagen som guide har vært variert med både packraft og kajakk i tillegg til vinterfriluftsliv. Kamilla forteller det har vært mange spennende møter med deltakere på turer og kurs.

– En gang hadde jeg en kar som kom fra Spania i ens ærend for å sove i hengekøye i Nordmarka. Han ville oppleve norsk natur men hadde veldig kort tid, gliser Kamilla. 

En ganske annen erfaring Kamilla har med seg er mastergraden i programmering. Hun har i flere år jobbet for et stort IT-selskap. 

– Programmering er et svært kreativt yrke, som passer meg veldig bra. Men det er også et svært stillesittende yrke, som passer meg veldig dårlig, forklarer Kamilla.  

Derfor tok etterhvert friluftslivsinteressen mer og mer over som til slutt førte Kamilla til oss på Norsk villreinsenter. 

Tur med packraft. Foto: privat.

Elgjakt med tidenes jaktlag

Kamilla vokste opp på Gol i Hallingdal og har tilbragt mye tid i Nordfjella. Hun forteller om utallige timer i båten med bestefar. Det har gått mest i fiske med garn i Flævatn og Øljusjøane. Det har med andre ord blitt mye rakfisk oppgjennom.

Noe annet som har fulgt Kamilla hele livet er elgjakt. Elgjakt med elghund. Grå elghund. 

– Jeg kunne ikke hatt noe annen hund! utbryter Kamilla engasjert. 

Samspillet med hund er noe av det Kamilla liker så godt med elgjakt. Elgjakt gir masse glede og energi, det er sosialt og spennende, i tillegg gir det matauk. Hun forteller hun jakter i Hemsedal med det hun kaller tidenes jaktlag. 

Og når det gjelder spørsmål om reinsjakt er svaret følgende:

– Ja, jeg har prøvd…  Men har til gode å bære reinkjøtt. Enda. 

Gjennom hele livet har Kamilla vært en ivrig elgjeger med grå elghunder ved sin side. Foto: privat.

Fra Oslo til Rauland

Med mann og barn med på lasset har Kamilla flytta til Rauland. De siste 15 årene har hun bodd i Oslo. 

– Det har vært veldig flott å flytte, forteller Kamilla. Det er langt enklere å komme seg ut i hverdagen og tumleplassen er større. Både i huset og for uteaktivitetene.

Allerede andre dag på jobb var Kamilla i gang som naturveileder, da vi fikk besøk av en barnehage opp til Skinnarbu. 

Kamilla forteller at noe av det hun gleder seg mest til med jobben er å få lov til å formidle til alt fra barnehageunger til voksne. Både de som vet masse om villrein og de som knapt vet noe som helst.

– Også var det veldig fint å starte med de ivrige og lærevillige smårollingene. De er veldig ærlige i sin tilbakemelding – er det ikke interessant så følger de jo ikke med, ler Kamilla. 

Vi på Norsk villreinsenter er i alle fall sikre på vår tilbakemelding til Kamilla. Hun er et solid tilskudd og vi gleder oss til å bli enda bedre kjent med Kamilla. Ta gjerne kontakt om har spørsmål om naturveiledning eller vil bli bedre kjent kamilla.rust@villrein.no 

Kamilla trives ute året rundt. Her med sine to grå elghunder Rex og Mille. Foto: privat

Naturveiledning er en av kjerneoppgavene til Norsk villreinsenter. Vi har til sammen tre naturveiledere i stiftelsen, en på Skinnarbu og to på Hjerkinn. I tillegg ansetter vi sommervikarer som jobber som naturveiledere på Besøkssenter villrein på Hjerkinn om sommeren.

 

Les mer om naturveiledning ved Norsk villreinsenter her

Kamilla liker også å arbeide i fjøset. Her er hun budeie på gården Inner Gammelsetra i Grøvudalen som ligger ved Dovrefjell. Foto: privat