English

Velkommen til Besøkssenter villrein!

Foto: Ketil Jacobsen

Foto: Ketil Jacobsen

Vi er for tiden stengt for men åpner igjen 10. juni 2024!

Ved Besøkssenter villrein på Hjerkinn ønsker vi å gi deg en opplevelse av villreinfjellet. Her kan du lære om det fascinerende urdyret gjennom den nye utstillingen vår og uteområdet like ved E6, eller ved å gå stien opp til utkikkspunktet viewpoint SNØHETTA.

Attraksjonene er åpne døgnet rundt når vi åpner igjen sommeren 2024, men viewpoint SNØHETTA kan stenges på kort varsel. Følg oss på Facebook eller Instagram for å holde deg oppdatert.  

Både attraksjonene og aktivitetene er gratis for alle.

Foto: Martin I. Dalen

Takk for at du er en villreinvenn

Besøkssenter villrein og viewpoint SNØHETTA er til for å bevare villreinen vår og fjella de lever i. Dovrefjell er et populært område for turister og vi ber derfor om at du som besøker oss følger våre råd og regler slik at vi kan ta vare på naturen og Dovrefjell kan være et godt hjem for villrein og andre dyr i mange år fremover. 

Dos

Følg stien

Vi har tilrettelagt en bred og god sti fra parkeringen og opp til viewpoint SNØHETTA. Takk for at du følger stien og ikke tråkker rundt på sårbar mark. 

Visste du at lav kun vokser 1 mm i året? Og at lav er grunnen til at villreinen klarer å overleve på fjellet vinterstid? 

Hvis mange tråkker rundt i matfatet til villreinen kan det påvirke overlevelsen til villrein. 

Vær en villreinvenn

De beste du kan gjøre for å ta vare på villreinen er å holde god avstand og la den være i fred til å gjøre villrein-ting. 

Visste du at grunnen til at villrein er redd mennesker er at vi gjennom mange år har jaktet på de? 

Lær mer om den fantastiske villreinens liv og levemåte

Hold hunden i bånd

Ta gjerne med hunden på tur, men husk båndtvang. Din firbeinte bestevenn kan ikke bli med inn på viewpoint SNØHETTA, men det er tilrettelagt med festepunkter på utedoen hvor firbente turkamerater kan vente. 

Merk at det er utvidet båndtvang til 30. september i Dovre kommune og til 30. oktober i Oppdal kommune.

Plukk bær og sopp

Du kan gjerne plukke bær, sopp og vanlige planter til eget bruk. 

Ta vare på deg selv

Don'ts

Camping og overnatting

Vi forstår godt at det frister å rulle ut soveposen oppe på viewpoint eller parkere bobilen over natta på parkeringen. Det er ikke tillatt å overnatte på viewpoint SNØHETTA eller på parkeringen nedenfor. Takk for at du kun er på dagsbesøk, og lar dyrene få fred og hvile andre deler av døgnet. 

Søppel

Dovrefjell er en nasjonalpark med viktige leveområder for truede ville dyr. Søpla vår hører ikke hjemme i disse dyras matfat så takk for at du tar med deg snytepapir, snusposer, hundebæsj og annet søppel hjem. 

Forstyrre dyreliv

Det er spennende å få øye på moskus eller villrein i kikkerten oppe på viewpoint SNØHETTA. Takk for at du ikke nærmer deg dyrene når du oppdager de på avstand. Både moskus og villrein er dyr som er redde mennesker og istedenfor at de skulle måtte bruke unødvendig energi på å rømme fra oss er det bedre om vi heller unngår å komme for nærme de. 

Visste du at man aldri skal gå nærmere moskus enn 200 meter? 

Les mer om moskus på Dovrefjell nasjonalpark sine sider.

Sykkel

Siden viewpoint SNØHETTA ligger i Hjerkinn landskapsverneområde, kan du ikke sykle opp til utsiktspunktet. Du kan sette igjen sykkelen på parkeringsplassen. 

 

Bålfyring

Husk at i Norge er det generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september. 

Drone

På viewpoint SNØHETTA er det ikke lov å bruke drone. Bruk av drone kan forstyrre både andre brukere og ikke minst det sårbare dyrelivet i området.

Åpningstider

Vi er stengt for i år. Takk for besøket og sees igjen 10. juni 2024!

Vi følger fjellets sesonger og åpner først når snøen er borte og stenger når snøen kommer tilbake på Dovrefjell. Mellom juni til oktober er vi åpent døgnet rundt. 

Fra 24. juni – 18. august 2024 kan du kl. 12 på fredag, lørdag og søndag bli med på kurs i skyting med pil og bue. Helt gratis! 

Les mer om hvorfor vi stenger om vinteren her

Følg oss gjerne på sosiale medier for å holde deg oppdatert! 

Foto: Martin I. Dalen

Hva er Besøkssenter villrein og hvorfor har vi bygd viewpoint SNØHETTA?

Målet med Besøkssenter villrein og viewpoint SNØHETTA er å bidra til å bevare villreinen vår og fjella de lever i. Hos oss kan du oppleve villreinfjellet på naturens premisser, og lære mer om den fantastiske villreinen. Besøkssenter villrein består av en utstilling plassert like ved Hjerkinn stasjon og viewpoint SNØHETTA som ligger 1,5 km nordvest for besøkssenteret i luftlinje.

Hos oss kan du bli kjent med dyret som var livsviktig for våre forfedre i mange tusen år. Her kan du studere både en utstoppa rein og et ekte skjelett, begge av dyr som har streifet i fjellene like ved. I tillegg til å bli kjent med selve dyret får du et innblikk i villreinens historie og hva slags utfordringer den møter på i dag. I uteområdet har vi ulike rekonstruerte fangstinnretninger, som gir deg mulighet til å forestille deg hvordan fangst foregikk lenge før vi hadde kuler og krutt. Og lurer du på hva slags fasiliteter de som måtte ferdes over Dovrefjell til fots eller på hest hadde? Ta en titt innom sælehuset som er en kopi av husene som ble bygd for å gi ly til reisende.

Vi bygget viewpoint SNØHETTA som et ledd i å styre ferdsel, samt få et attraktivt sted å formidle den unike historien til villreinen. Dovrefjell er et veldig populært område for både nordmenn og turister fra hele verden. Området rundt fjellet Snøhetta er veldig populært men også et viktig beiteområde for villreinen, spesielt vinterstid. Vi stenger viewpoint SNØHETTA om høsten når snøen legger seg av hensyn til villreinen og moskus.

Besøkssenter villrein er en del av Norsk villreinsenter Nord på Hjerkinn.

Visste du at det finnes flere andre besøkssenter for andre tema som nasjonalpark, våtmark, rovdyr, verdensarv, Oslofjorden og skog? 

 

Hvor finner du besøkssenter villrein og viewpoint SNØHETTA?

Besøkssenter villrein på Hjerkinn ligger omtrent på det høyeste punktet langs E6 over Dovrefjell. Hit kommer du med tog, buss, bil eller til fots. Besøkssenteret ligger midt mellom E6 og Hjerkinn stasjon, og parkeringsplassen til viewpoint SNØHETTA ligger 1,5 km nordvest for villreinsenteret i luftlinje. Fra parkeringsplassen er det 1,5km å gå, langs en godt opparbeidet grussti.

På parkeringsplassen kan du parkere gratis på dagtid, men det er ikke tillatt å overnatte i bobil, campingvogn eller lignende over natta. Siden viewpoint SNØHETTA ligger i Hjerkinn landskapsverneområde, kan du ikke sykle opp til utsiktspunktet. Du kan parkere sykkelen på parkeringsplassen. Ta gjerne med hunden på tur, bare husk båndtvangen. Din firbente bestevenn kan ikke bli med inn på viewpoint SNØHETTA, men det er tilrettelagt med festepunkter på utedoen der firbente turkamerater kan vente.

Foto: Martin I. Dalen

Hvorfor stenger vi om vinteren?

Fjellene rundt viewpoint SNØHETTA er viktige vinterbeiter for villrein og moskus. Det er viktig at dyrene får fred og ro til å beite og hvile uten forstyrrelser. Forstyrrelser fra mennesker fører til at dyrene må bruke unødvendig energi på å flykte fra oss. Dette er grunnen til at viewpoint SNØHETTA stenger fra rundt midten av oktober til begynnelsen av juni. Overgangen mellom høst og vinter på Dovrefjell er vanskelig å forutsi så noen sesonger kommer første snøfall allerede i september.

Følg med på Facebook for oppdatert informasjon

Foto: Ketil Jacobsen

Utsikten fra viewpoint SNØHETTA

Fra viewpoint SNØHETTA får du panoramautsikt til fantastiske fjellmassiver. Kanskje får du også villrein og moskus i kikkerten. 

Takk for at du ikke går av stien, og for at du holder avstand til dyrene i fjellet.

Navn på fjelltoppene du ser fra viewpoint SNØHETTA

Tips til turer fra besøkssenter villrein

Viewpoint SNØHETTA

Ta gjerne turen til vårt berømte utkikkspunkt. Her går arkitektur, kultur og natur hånd i hånd. På tur opp den 1,5 km lange stien får du smakebiter på Dovrefjells historie, der villrein går igjen som en rød tråd. viewpoint SNØHETTA er åpen døgnet rundt fra 1. juni til midten av oktober.

 

Se kart her

Kongevegen

Kongevegen over Dovrefjell ble bygget for mer enn 300 år siden. Dette var den første kjørbare vegen for hest og vogn over et høyfjellsområde i Norge. 

Følger du Kongevegen over Hjerkinnhø eller Vårstigen, kan du se flere veg-historiske kulturminner, som stikkrenner, stabbesteiner og bautaer. Fra Hjerkinnhø ser du vidt, mot Rondane, Snøhetta og Drivdalen.

 

Les mer om Kongevegen her

Fokstumyra

 Visste du at jernbanen på Dovrefjell går gjennom et internasjonalt verdifullt våt-marksområde? Du kan oppleve fuglelivet på Fokstumyra fra fugletårnet eller langs stien gjennom naturreservatet.

 

Les mer om Fokstumyra her

Pilegrimsleden

Pilegrimsleden er en sammenhengende vandringsrute fra Oslo til Trondheim. Å reise over Dovrefjell var tidligere en utfordring, det var behov for husly for pilegrimer og andre. Sælehuset på Vesle-Hjerkinn ga ly for pilegrimene i middelalderen, senere tok fjell-stuene imot de reisende. I dag byr Dovrefjell på den flotteste delen av hele pilegrimsleden.

 

Pilegrimssenter Dovrefjell gir informasjon om pilegrimsleden og pilegrimsvandring.

 

Les mer om Pilegrimsleden her

Moskusstien

På Dovrefjell finner vi den eneste bestanden av moskus i Norge. Langs «Moskusstien» har du gode muligheter for å se disse urtidsdyra. Med start fra Grønbakken eller Kongsvoll, kan du velge turer av ulik lengde. 

 

Les mer om Moskusstien her

Gravfeltet på Vang

Visste du at Norges største gravfelt fra vikingtid ligger i Oppdal? Gravfeltet på Vang er unikt og består av over 900 gravhauger. Kostbare gjenstander lagt ned i gravene vitner om et livskraftig samfunn med velstand og makt. 

Gravfeltet ligger flott til i kulturlandskapet, og er åpent for alle. 

 

Les mer om gravfeltet på Vang her

Formokampen

På Formokampen kan hele familien oppleve flott natur med utsikt mot Rondane og Jotunheimen. Her finner du også spor etter fortidens jegere i form av 14 fangstgroper og et massefangstanlegg for villrein. 

 

Les mer om Formokampen her

Kongsvoll Fjellhage

De rikeste områdene for fjellplanter i Nord-Europa finner vi på Dovrefjell. I sommermånedene gir Fjellhagen på Kongsvoll deg muligheten til å utforske mange av disse på nært hold. 

 

Les mer om Kongsvoll fjellhage her

Nasjonalparkvegen over Dovrefjell

Denne tur- og sykkelvegen går mellom Hjerkinn og Dombås. Omkransa av verneområder kan du sykle eller gå over Dovrefjell. Her kan du oppleve historie, kultur og rik natur i ditt eget tempo. 

Les mer hos Nasjonalparkriket

Fangstgroprekka over Dovrefjell

På kjøreturen mellom Dombås og Kongsvold passerer du restene av 1200 fangstgroper for villrein. Parker på Storrhusranden rasteplass, følg sykkelvegen nordover og gå den merka stien som tar deg forbi ti av disse. Nyt turen og se for deg vikingene som fanget villrein her for over 1000 år siden!

 

 

Snøhetta - buss til Snøheim

Snøheimvegen er stengt for sivil biltrafikk. Snøheimbussen (skyttelbussen som går mellom Hjerkinn og Snøheim) driftes av DNT Oslo og Omegn. Skyttelbussen har daglige avganger fra slutten av juni til begynnelsen av oktober.

 

Informasjon om priser og rutetider finner du her

 

Parkeringsplass og bussavgang er fra tunet ved Frich’s Hjerkinnhus og Norsk villreinsenter på Hjerkinn. Parkeringsavgift betales til Hjerkinnhus.
Adresse: Hjerkinnhusvegen 35, 2661 Hjerkinn.

Forvaltning

Dovrefjell nasjonalparkstyre er forvaltningsmyndighet for verneområdene ved Hjerkinn.
Rondane-Dovre nasjonalparkstyre er forvaltningsmyndighet for verneområdene i Dovre og Rondane.

Ferdselsrestriksjoner

Innenfor det tidligere Hjerkinn skytefelt er det ikke tillatt å grave, tenne bål eller grille.

Mer informasjon om dette finner du hos Forsvarsbygg.

Snøheimbussen

 

Snøheimvegen er stengt for sivil biltrafikk. Snøheimbussen (skyttelbussen som går mellom Hjerkinn og Snøheim) driftes av DNT Oslo og Omegn. Skyttelbussen har daglige avganger fra slutten av juni til begynnelsen av oktober.

Informasjon om priser og rutetider finner du her

Parkeringsplass og bussavgang er fra tunet ved Frich’s Hjerkinnhus og Norsk villreinsenter på Hjerkinn. Parkeringsavgift betales til Hjerkinnhus.
Adresse: Hjerkinnhusvegen 35, 2661 Hjerkinn.