Gikk du glipp av årets fagdager?
I år ble Villreinrådets fagdager filmet slik at du kan få med deg alle innleggene selv om du ikke hadde mulighet til å delta.
Foto: Anders Mossing
Publisert: 8.6.2022
Endre Lægreid, leder i Villreinrådet, startet det hele og loset oss trygt igjennom programmet for dagene.
Første post på programmet var å bli bedre kjent med Rondane og Sølnkletten villreinområder og da fikk vi høre spennende foredrag fra lederne i villreinutvalgene for områdene.
Se Hans Olav Arnekleivs presentasjon av Rondane Nord her
Se Inge Asphougs presentasjon av Rondane Sør her
Se Christian P. Mathiesens presentasjon av Sølnkletten her
Villreinforum Rondane-Sølnkletten presenterte også sitt arbeid for å få til bedre samarbeid og større gjennomslagskraft for villreinen i disse områdene.
Se Jan Olav Solstads presentasjon av Villreinforum Rondane her
Kvalitetsnormen for villrein var selvsagt også et tema på fagdagen, og leder for arbeidet Christer Rolandsen fra NINA dro oss igjennom rapporten.
Se presentasjonen av kvalitetsnorm for de ti nasjonale villreinområdene her
Neste poster på programmet var siste nytt fra Miljødirektoratet etterfulgt av oppdatering fra Norsk villreinsenters arbeid.
Se nytt fra Miljødirektoratet ved Vemund Jaren her
Se nytt fra Norsk villreinsenter ved Anders Mossing og Karina Gjerde her
Etter dette fikk vi et interessant innblikk i tamreinforvaltningen, og så nærmere på hva vi i villrein-verden kan lære herifra.
Se Øystein Holand, professor ved NMBU, sin presentasjon her
Tor Punsvik avrundet dag 1 med et innlegg om en spennende ide om “ReinRosa” som kan bidra til mer villreinvennlig verdiskapning.
Statssekretær Aleksander Øren Heen fra Klima- og miljødepartementet startet dag 2 med å dele sine tanker rundt oppfølging av kvalitetsnormen. Statssekretæren svarte også på spørsmål fra salen.
Se statssekretær Aleksander Øren Heen fra KLD her
Hjorteviltregisteret har kommet med nye funksjoner og muligheter, så disse ble vist frem.
Se Ane Johansen Tangvik fra Naturdata her
DNT deltok også på fagdagene og tema for deres presentasjon var hva DNT gjør for å ta hensyn til villreinen i fjellet. Her fikk vi også se en ny funksjon på UT.no hvor man nå kan sette inn varsler på eksempelvis områder/hytter hvor det er kalving for å tydelig kommunisere at man bør ferdes varsomt.
Se Jan Erik Reiten fra DNT om verdiskapingsprosjektet til DNT og villreinhensyn i virksomheten.
Reetableringen i Nordfjella jobbes det også med og Bjørnar Ytrehus fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø forklarte på pedagogisk vis de komplekse utfordringene man står ovenfor her. Bjørnar gikk også inn på hans anbefalinger om veien videre ut fra sin fagkompetanse og erfaring.
Se Bjørnar Ytrehus fra VKM her
Etter funnet av en bukk med CWD på Hardangervidda i 2020 har forvaltningen endret seg. Endre Lægreid, leder i Hardangervidda villreinnemnda gikk igjennom hvordan bestandsforvaltningen er nå i tillegg til en sterk oppfordring til alle områder og jegere om hvor viktig det er å teste dyr for CWD.
Se Endre Lægreid fra Hardangervidda villreinnemnd her
Veterinær og forsker Malin Rokseth Reiten presenterte også hennes forskning på vilthelse og fotråte hos villrein. Hun oppfordret også alle som kommer over villrein med mulig fotråte til å sende inn prøver.
Se Malin Rokseth Reiten fra Veterinærinstituttet her
Siste post på programmet var spørsmålsrunde hvor salen fikk mulighet til å stille spørsmål til alle foredragsholderne gjennom fagdagene.
Se spørsmålene som dukket opp her