Lansering: status for villrein i Norge
Er tilstanden i våre ti største villreinområder så god som regjeringen har satt som mål? 25. april får vi svaret. Arrangementet foregår digitalt på Teams og i Miljødirektoratets kontorer i Trondheim, Brattørkaia 15, fra kl. 12.00 til 13.30.
Foto: Anders Mossing
Publisert: 7.4.2022
Meld deg på her: Lansering: Status for villrein i Norge – Miljødirektoratet (miljodirektoratet.no)
I 2020 vedtok regjeringen en kvalitetsnorm for villrein, som gir mål for hvor god tilstand villreinområdene skal ha.
Mandag 25. april får vi vite i hvor stor grad de ti nasjonale villreinområdene i Norge oppfyller disse målene.
De ti nasjonale villreinområdene er Setesdal Ryfylke, Setesdal Austhei, Hardangervidda, Nordfjella, Reinheimen-Breheimen, Snøhetta, Rondane, Sølnkletten, Forollhogna og Knutshø.
Rapporten er laget av en uavhengig ekspertgruppe ledet av Norsk institutt for naturforskning (NINA), etter oppdrag og mandat fra Miljødirektoratet.
Program:
12:00 Åpning og velkommen: Hva er kvalitetsnormen for villrein?
Ivar Myklebust, Miljødirektoratet
12:15 Klassifisering av de ti nasjonale villreinområdene
Christer Rolandsen, NINA
13:00 Hva er årsaken til at noen områder ikke oppfyller kvalitetsmålene?
Olav Strand, NINA
13:15 Overlevering av rapport og veien videre
Bente Rønning, NINA og Ivar Myklebust, Miljødirektoratet
13:20 Spørsmål og svar
Fakta: Hva er kvalitetsnormen for villrein?
Kvalitetsnormen for villrein er et trafikklys-system som sier hvor god tilstanden for villreinen i hvert enkelt villreinområde er, og når det bør settes inn forvaltningstiltak.
Normen skal bidra til effektiv og forutsigbar forvaltning av villreinen i Norge og sikre livskraftige bestander også i framtida.
Kriteriene og trafikklyssystemet ble fastsatt da normen ble vedtatt i 2020. Nå har vi for første gang fått klassifisert de 10 viktigste villreinområdene etter normen. Hvert område får enten statusen god (grønn), middels (gul) eller dårlig (rød). Kategoriene god og middels er å betrakte som godkjent etter normen.
Hvis kvaliteten i normen ikke blir nådd, eller det er fare for dette, bør Klima- og miljødepartementet i samråd med andre berørte myndigheter utarbeide en plan for hvordan kvaliteten likevel kan nås.